Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ποιά πλοία πρέπει να δένουν στο παλιό λιμάνι;

Το παλιό λιμάνι της Μυκόνου έχει φωτογραφηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο λιμάνι της Ελλάδας.
Όλοι έχουμε στην μνήμη μας τις φωτογραφίες αυτές που ήταν γεμάτο ξύλινες λάτζες και ψαροκάϊκα, με τα καϊκια στον παλιό μώλο.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν αναφέρεται στα πλοία της γραμμής, για τα οποία πρέπει να γίνει ξεωριστή και μεγάλη κουβέντα για το ποιό δένει πού. Αναφέρεται στα δηλιανά και στις βάρκες που είναι στον παλιό μώλο και στο μωλαράκι του Αη Νικόλα.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναρχία σχετικά με το ποιά σκάφη μπαίνουν και δένουν.
Από την μια τα Δηλιανά που έγιναν τούρκικα σιδερένια σκαριά με διαφορετική κουλτούρα απο την έως τώρα νησιώτικη ναυπηγική.
Από την άλλη ο μώλος στο Αη Νικολάκι που πολλές φορές  δένουν σκάφη σύμβολα παρακμής.
Μετά οι λάτζες που κόπηκαν χωρίς σεβασμό στα πλαίσια των παράλογων επιδοτήσεων.
Παρέα με το πρόβλημα του λιμανιού έρχεται και η πλατεία μπροστα απο το κτήριο Μαυρου που από χώρος για τα δύκτια των ψαράδων έγινε πάρκιν και σκουπιδότοπος.
Είμαστε άραγε σε σωστό δρόμο;
Είναι αυτό που θέλουμε να γίνεται;
Είναι αυτά δείγματα ανάπτυξης ή παρακμής;

Η πρόταση μας είναι:
1. Στο λιμάνι της Μυκόνου να δένουν μόνο ξύλινα σκαριά. Υπάρχουν στο νησί (πχ Φοίβος, Γλάρος, του αναγκαστικού συνεταιρισμού) αλλά και το Ευαγγελίστρια. Επίσης υπάρχουν και οι ξύλινες βάρκες που έχουν σωθεί. Σίγουρα υπάρχουν φίλοι που ξέρουν περισσότερα, όπως ο Φίλιππος Μενάδρος.
2.Τα Δηλιανά να πάνε στον νέο βραχίονα ή κάτω από το Μουσείο.
3. Να ξανασχεδιαστεί και να επισκευαστεί τουλάχιστον ώς προς τις όψεις το φυλάκιο που  βρίσκεται στην είσοδο του παλιού βραχίονα.
4. Οι τουαλέτες της περιοχής να επισκευαστούν. Είναι ντροπή έτσι όπως είναι. Το λιμενικό ταμείο να αναλάβει τις ευθύνες του.
5. Σεβασμός στο Αη Νικόλα της Καδένας. Να φύγει η παρακμή, να μείνουν μόνο ξύλινα σκαριά, λάτζες και ψαράδικα. Δεν γίνεται να έχουμε σκάφη με πληρωμένα μοντέλα και να χαζεύουν τον Γιαλό.
6. Η συζήτηση για τα τέλη ενλιμενισμού δεν θα απασχολήσει την παρούσα ανάρτηση, αλλα θα υπάρχει ανεξάρτητη. Είναι πολλά τα χρήματα που θα έπρεπε να εισπράτουμε και λίγα αυτά που εντέλει καταλήγουν στο λιμενικό ταμείο.

Κάθε πρόταση βελτίωσης είναι ευπρόσδεκτη. Μπορεί να αναρτηθεί σαν σχόλιο.

Στηρίξετε την ψηφοφορία σχετικα με το θέμα αυτό, με την ψήφο σας στο
http://www.ipetitions.com/petition/mykonos-old-port/



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου